Henk Smit – country manager Benelux Humanscale

Henk Smit – Country manager Benelux Humanscale

Innovatie en duurzaamheid aan het IJ

Op een zonnige ochtend ontmoet ik Henk Smit in de showroom van Humanscale.
De 62-jarige Henk, getrouwd en vader van 3 kinderen, laat mij vol trots de moderne showroom zien waar de laatste innovatieve oplossingen overzichtelijk op de werkplekken worden toegepast. “Het is uiteraard een “working”-showroom. Als we niet onderweg zijn werken we hier of vanuit huis”, verklaart Henk.

Tekst Marc van Zoelen

Ten tijde van het 5-jarige SAIL Amsterdam is de Human Scale locatie overigens dé perfecte uitvalsbasis om het indrukwekkende evenement van monumentale zeeschepen te ondergaan. “Zet maar vast in je agenda voor 2025!”

Sinds 2010 is Henk country manager Benelux voor Humanscale en stuurt hij een team van 4 mensen aan. Voor zijn carrière bij het Amerikaanse Humanscale is Henk al gepokt en gemazeld in de branche. Dankzij zijn commerciële – en product management functies bij onder andere Kusch, Vitra, Weverij De Ploeg en Aspa heeft Henk alle facetten van ons vak wel doorlopen.

Bij Aspa kwam Henk in contact met Humanscale. Aspa was toen reseller (wederverkoper) van de Amerikaanse producten. Met name de M7 monitorarmen. “Ik werd in 2004 al eens door Humanscale gevraagd hoe ik vond dat hun producten in Nederland beter vermarkt konden worden. Eigenlijk een verkapte aanbieding om dat voor hun op poten te gaan zetten”. Henk was echter nog niet klaar bij Aspa. Hij legt verder uit, “toen Humanscale een paar jaar later met de M2 monitorarm kwam, was dat het moment waarop ik weer werd gevraagd. Qua timing voor mij een goed moment”. Henk krijgt de gelegenheid om de Benelux markt verder uit te bouwen. Nu 13 jaar later mogen we wel zeggen dat hem dat goed gelukt is. “We zijn natuurlijk nog lang niet klaar”, vervolgd Henk met passie. “Met de marktveranderingen die nu gaande zijn neemt Humanscale telkens weer het voortouw om innovatieve producten te ontwikkelen. Neem M/Connect 2, een universeel docking station geïntegreerd in de voet van de monitorarm. Daarmee worden heel veel oplossingen in één product geboden. Dát spreekt de facility manager wel aan”. Ik zie ook een nieuwe bureaustoel en neem daar uiteraard in plaats. “Je zit nu in weer zo’n goed voorbeeld van innovatieve en duurzame productontwikkeling. Deze stoel heeft uitsluitend de nodige instelknoppen voor zithoogte – en diepte. De rest is automatisch”.

Henk hoeft niet lang na te denken als ik hem vraag wat hem drijft . “Als een klant de functionaliteit en de toepasbaarheid van een product herkent. Dat kun je zien gebeuren. Dan valt het kwartje. Dat gebeurt echt niet altijd. Maar áls het gebeurt is dat een fantastisch moment”.

“Om te ontspannen zit ik graag met een goed boek op de bank. En als het even kan, en meestal met mooi weer, fiets ik van mijn woonplaats Muiderberg naar de showroom in Amsterdam. Vroeger basketbalde ik op een best aardig niveau, maar tegenwoordig beperk ik me tot recreatief tennis. En al speel ik nog competitie, de jaarlijkse voorbereiding spreekt me het meest aan. Dat doen we in Spanje”.

Uit de pretogen van Henk lees ik dat het tennissen daar slechts een onderdeel is van een uitermate plezierig programma.

“Naast sporten ben ik dol op humor en bezoek ik graag concerten. In de categorie humor ben ik dol op practical jokes. En ja, óók als ik zelf wordt beetgenomen. De onnavolgbare serie Fawlty Towers staat nog steeds in mijn top 3”.

Humanscale scoorde vorig jaar een mega opdracht. Henk: “Ja dat was me er een zeg. ASML besloot om integraal onze M8.1 plus M/Connect 2 toe te passen. In “the war on talent”, zorgt ASML er voor dat het hun medewerkers zo eenvoudig mogelijk wordt gemaakt om het werk te kunnen uitvoeren. Dat bedoel ik dus met het kwartje dat valt. ASML herkende de functionaliteit van het product en de positieve gevolgen die dat heeft voor de gebruikers en dus voor de productiviteit en het integrale succes van ASML”.

“Wij zijn goed in toegepaste en toegankelijke ergonomie. Ergonomie is niet een doel op zich. Bij ons resulteert dat in een solide samenhang in de portfolio. Daarnaast zijn wij momenteel bezig om ons logistieke proces verder te optimaliseren. Dat moet naadloos aansluiten op onze high-end-performance, om het maar op zijn Amerikaans uit te drukken”.

“Mijn persoonlijke favoriet is de M/Connect 2 én,” vervolgt Henk, “wij hebben ook bureaustoelen. Natuurlijk zijn dat hele goede bureaustoelen, maar we hebben er eigenlijk nog niet de aandacht aan besteed die het verdient. We bestuderen momenteel de mogelijkheden hoe we onze stoelen in de Benelux op de juiste manier kunnen verkopen”.

Het sluit min of meer aan op mijn vraag of Humanscale ook bedreigingen ziet. “Enerzijds zie je de huidige ontwikkelingen op het gebied van parttime – en thuiswerken. Komen de medewerkers nog wel naar kantoor? Je kunt je afvragen wat dat voor de afzet van onze oplossingen gaat betekenen. Daarmee hebben we ook  meteen de uitdaging te pakken. Kantoren worden huiselijker en zowel parttimers als thuiswerkers hebben nog steeds een werkplek nodig. Daar pitchen we dus op met bijvoorbeeld onze nieuwe bureaustoel”

“Met zijn allen moeten we in dit vak dus steeds beter op de inhoud gaan letten. En graag met passie. We werken daarom ook met plezier samen met onze dealers. Om zodoende tot betere oplossingen voor de gebruiker te komen en niet door het eerste en beste goedkope generieke product van de plank te nemen”, aldus Henk.

De slotvraag luidt altijd wie je wel eens zou willen ontmoeten. Henk ontmoet graag een keer Roger Federer. “Omdat die ondanks zijn succes nooit arrogant is geworden. Knap”, besluit Henk.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.