VIP Intern

Het 114 jaar oude familiebedrijf Arco heeft zich als doel gesteld mooie producten te maken met een duurzaam karakter en een maatschappelijke relevantie. Dit doen ze door de kennis en kunde van hun vakmensen te combineren met nieuwe technologieën. Het is Arco’s missie het bestaande ambacht te ontwikkelen naar het vakmanschap van de 21e eeuw, waarbij integratie van natuur, vakmanschap en technologie centraal staat. De tijdloze Essenza tafel is een goed voorbeeld van een product met een duurzaam karakter waarvan de ontwikkeling niet heeft stil gestaan. Zo heeft meubelfabrikant Arco veel custom versies ontwikkeld voor de nieuwe campus van elektronicabedrijf Apple in Silicon Valley.

Tijdens de imm Cologne 2018 introduceert het familiebedrijf de nieuwe Essenza XL: een royale versie van de klassieke Essenza tafel. En naast de Essenza XL en de in 2017 geïntroduceerde Essenza bench, presenteert Arco het Essenza refurbish programma, waarmee de Essenza tafel een tweede leven krijgt.
Eind jaren negentig was er een grote vraag naar massief eiken tafels. En tegelijkertijd was er behoefte aan een moderne versie. Zo ontstond de Essenza tafel – de eerste massief houten tafel in de Arco collectie. Een tafel met bijzondere details en een minimalistische vormgeving.

Veel techniek verwerkt in het massieve blad

Willem van Ast wilde een robuuste tafel maken, zonder overmatig veel materiaal te gebruiken. Zo geeft de aangezette lijst het blad optisch volume, terwijl het blad zelf minder dik is. “Een boom doet er honderd jaar over om te groeien, met dat hout wil je verantwoord omgaan.” De Essenza straalt eenvoud uit, maar er zit heel veel techniek in het ontwerp verwerkt. Een massief blad is voortdurend in beweging door verschillen in luchtvochtigheid. Een metalen hoekstuk dat bevestigd wordt in het blad, zorgt voor stabiliteit. Om grote lengtes te overbruggen en het hout goed in vorm te houden, zijn draadspanners onzichtbaar in het blad verwerkt. En dat is nodig, zeker voor de Essenza XL.

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie