06 jun Rimmer Stumpel – De Projectinrichter (DPI)
Rimmer Stumpel – De Projectinrichter (DPI)
Noordhollandsch vakmanschap
Want dat blijkt telkens weer de rode draad in ons gesprek te zijn. Vakmanschap.
Tekst Marc van Zoelen
Rimmer Stumpel (64) werd in Hoorn geboren in een groot ondernemersgezin. Rimmer woont samen en zij hebben gezamenlijk 6 kinderen.
“Mijn vader had een kantoorboekhandel en behoorde op zijn zachtst gezegd tot de notabelen van de stad”, steekt Rimmer van wal. “Stumpel was en is een begrip in Noord Holland en het is waarschijnlijk de oudste boekhandel van Nederland. Inmiddels is de zaak in handen van mijn neef en hebben zij 17 vestigingen verspreid door Nederland. Net als wij dus met weliswaar een bescheidener aantal vestigingen maar ook “Nationwide”.
Inderdaad, De Projectinrichter (DPI) beschikt inmiddels over 4 vestigingen en een, centraal in Culemborg gevestigd, eigen logistiek centrum/ montagebedrijf.
Rimmer zet het gesprek voort. Na mijn studie ben ik begonnen in het familiebedrijf en in 1980 ben ik begonnen bij van Beek Graphic Supplies, in 1994 ben ik naar Meinema Projectinrichting gegaan en in 2003 zelfstandig geworden als De Projectinrichter. We begonnen met een vestiging in Purmerend en zitten sinds 2 jaar hier in Oostzaan. Samen met zakenpartner Peter Veer (geen onbekende voor ons) zijn wij verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding. Wel op de achtergrond hoor, want onze mensen moeten het doen”. Mooi is om te zien dat de 64 jarige wedstrijdzeiler helemaal straalt als hij het over het offerte order systeem heeft. Zelf gebouwd (natuurlijk met behulp van specialisten). “Hier moet je kijken”, en hij opent zijn laptop. “Dit is waar ik nu mee bezig ben. Een volledig operationeel datasysteem. Daarin hebben wij ook alle extra tools ingebouwd zoals PCon en configurators. Jaja, wij zijn bezig met de toekomst en klaar voor de nieuwe generatie klanten”.
Rimmer heeft naast zijn werk een andere grote passie. “Offshore zeilen, is wat ik het liefste doe in mijn vrije tijd. Offshore zeilen is vrij heftig en zeer spectaculair. Ook dit jaar staat de Fastnet race weer op het programma. Het is een fysiek zware sport en zo langzamerhand ben ik dat wel aan het afbouwen. Je conditie gaat toch steeds harder meetellen”.
“Ja, tot mijn fietsongeluk in 2011 waarbij ik meer dood dan levend was, sportte ik intensief. Ik moest het daarna noodgedwongen wat rustiger aan gaan doen. En verder, als het even kan, vliegen we naar ons huis in Spanje. Een fantastische plek om te zijn en van tijd tot tijd de accu weer op te laden”. Daarnaast mag Rimmer graag een baantje trekken in het zwembad.
De goedlachse West-Fries vervolgt ons gesprek als vanzelf. “Ik praat graag en dat is ook mijn werk. Contacten leggen, mensen linken, een netwerk opbouwen en vasthouden. Samenwerken met Peter Veer gaat goed. Wij hebben allebei kantoren ingericht alleen op een heel andere methode Peter in het verleden bij Gispen en ik bij De Projectinrichter. Beide hebben wij gewerkt bij Meinema in het verre verleden.
“Men noemt ons wel eens de Wikipedia van de branche. En dat is ook zo. Onze website is overzichtelijk ingedeeld en je kunt daarop snel terugvinden waarnaar je op zoek bent.
Dat vinden onze klanten en de architecten waarmee wij werken prettig. En onze collega’s dus ook haha”. (Klopt als een bus; ikzelf gebruik de site ook regelmatig)
“Het gaat allang niet meer alleen over producten. Oplossingen en de uitvoering daarvan, daar gaat het om. Wij zijn daarom ook al in een vroeg stadium begonnen met refurbished meubilair en het aanbieden van circulaire diensten. Want hoe je het ook aanvliegt, de markt vraagt steeds meer om hergebruik van producten en materialen en minder gebruik van de schaarse grondstoffen die de aarde ons biedt”.
En gaat de klant ‘van morgen’ dan ook zélf bestellen?, vraag ik nieuwsgierig. “Jazeker”, geeft Rimmer aan. “Niet íedere klant maar wel de klanten die regelmatig en snel geholpen willen worden. Wij hebben een meubel management systeem ontwikkelt en zijn dit nu aan het inbouwen in ons offerte order systeem. Klanten die dat willen kunnen daarmee online hun orderhistorie inzien en (her-)bestellingen plaatsen. Wij geven daarmee invulling aan het feit dat een werkplek inmiddels een “commodity” is geworden voor grotere organisaties”.
Op mijn vraag waarom DPI zoveel merken voert is Rimmer heel duidelijk. “Ons sterke punt is dat we niet kiezen. We zijn volkomen onafhankelijk en wenden ons vakmanschap aan om de klant en de architect te voorzien van de juiste oplossingen. Door onze schaalgrootte zijn wij ook steeds meer bezig met aanbestedingen. Als je het dan over vakmanschap hebt, kun je je daarin nog onderscheiden. Aanbestedingen gaan weliswaar nog vaak over de prijs maar steeds meer wordt de aanbestedingsvorm geschreven op een gewenst partnership. Dat geeft al aan dat er behoefte is aan vakmanschap. Onze ambitie is dus om ons vakmanschap leidend te laten zijn.
En hoe zit het dan met de medewerkers? “Wij zorgen er voor dat wij op de verschillende disciplines vakmensen hebben zitten. Ergonomie, stofferingen, kleurgebruik en elektrificatie om er maar eens een paar te noemen. Indien nodig leiden wij jonge mensen zelf op. Uiteraard worden wij daarin ook ondersteund door onze leveranciers”.
Het is een understatement dat Rimmer een vakman pur sang is en houdt van de branche waarin hij al ruim veertig jaar werkt. “Absoluut”!, vult hij mijn aan. “Dit is toch een prachtig vak? Communiceren en er voor zorgen dat je de markt voorblijft.
Ik maak nog een rondje door de prachtig vormgegeven en met vakmanschap ingerichte showroom en stap weer in mijn auto.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.