Rob Biester – FP Collection

Rob Biester – FP Collection

Meubels met een Twentse glimlach

Het is voor mij geen straf om af te reizen naar het Twentse Wierden voor het interview met Rob Biester, die sinds 2005 de trotse eigenaar van FP (Furniture Professionals) Collection is.

Tekst Marc van Zoelen

Rob Biester

“Ik ben gezegend met een gezonde dosis en goedlachse Twentse nuchterheid, een grote technische kennis en ik ben in staat om stressvrij en met plezier door het leven te gaan”, steekt Rob tijdens de koffie van wal. De geboren en getogen Almeloer zit merkbaar op zijn plaats in de indrukwekkende, overzichtelijke en fraai vormgegeven showroom van FP. Rob is 62, getrouwd en heeft 2 kinderen.

“Na mijn schooltijd ging ik aan het werk. Doordat ik in verkoop – en management functies bij onder andere Ahrend, Aspa en Dauphin heb gewerkt, hebben we lange tijd in de Randstad gewoond”.

Zo’n 20 jaar geleden echter bereikt de ambitie van Rob om zelfstandig ondernemer te worden zijn hoogtepunt. Samen met zijn broer Harry neemt hij FP Collection over van Casala en keert Rob weer terug in zijn geboortestreek. “En met veel plezier want het is hier heerlijk wonen en werken. Ook heb ik hier de ruimte om met mijn oldtimers door het Twentse coulissen landschap te toeren”. Want net als een aantal andere VIP leden, is ook Rob een liefhebber van oldtimers en houdt er een bescheiden collectie op na.

Biester vervolgt ons gesprek. “Ondernemen is zo leuk. Het uitbouwen van ons bedrijf en de samenwerking met onze dealers geeft mij erg veel voldoening. Er is niets mooier dan te zien dat onze dealers met ónze collectie hún klanten blij kunnen maken”.

Het is duidelijk dat FP er grote waarde aan hecht via dealers te verkopen. “Daar ligt ook onze focus op. We leggen de dealer niet alleen met onze producten in de watten maar zorgen ook voor een heldere communicatie, solide levertijden en marktconforme prijzen”.  Als ik mijn volgende vraag wil stellen wordt ik nog even bij het onderwerp gehouden door Rob. “Én……, onze showroom! Dat is eigenlijk het belangrijkste tool voor onze dealers. Wij bieden dat aan als een werkatelier voor dealers en architecten. We hebben hier alle producten staan, alle stof – en kleurstalen zijn up-to-date en we hebben een goed gevuld magazijn met voldoende proefmeubilair voorhanden. Daarnaast ondersteunt onze kundige binnendienst de dealers bij tal van vragen”.

Het 15-koppige FP team kun je dan ook niet gelukkiger maken door als dealer feedback te geven over een project waarin de oplossingen uit de FP collectie zijn toegepast.

FP Collection levert betaalbaar Designmeubilair aan projectinrichters die kantoren, scholen en horeca van meubilair voorzien. Ook interieurbouwers, stand bouwers, woonwinkels en keukenzaken mogen we tot onze vaste klanten rekenen.

“Het fijne van onze collectie is dat je er alle kanten mee op kunt. Van vergaderruimte tot directiekantoor, en van scholen en woningen tot de horeca; je vindt fluitend een oplossing die prima past. Onze dealers hebben een eigen inlog op onze site waar zij direct hun verkoop – en inkoopprijzen zien. Ook is de bestelmodule een handige toevoeging zonder het gevoel te hebben dat je op een webshop bent beland”.

FP heeft dus nogal wat ijzers in het vuur om het de dealers “makkelijk” te maken. “Het is een optelsom van onze USP’s. Het enige wat wij niet doen is het maken van tekeningen en presentaties. Dat hebben de dealers ook graag in eigen hand”.

Rob legt uit dat FP vanuit een aantal invalshoeken zorgvuldig tijd besteedt aan hun portfolio. “Uiteraard letten wij op de footprint van onszelf en die van onze fabrikanten”.

Mij valt ook direct op dat daar in de showroom zelfs een apart gedeelte voor is ingeruimd. 100% Circulair meubilair van een paar lokale fabrikanten. “Daarnaast volgen wij de trends op interieur-gebied en bezoeken wij onze fabrikanten regelmatig om de nieuwe modellen te toetsen. Kortom, duurzaamheid en circulariteit gaan bij ons hand in hand”.

Om de dienstverlening nog completer te maken is er sinds enige tijd de FP Custom, modulaire, collectie. “Een huismerk collectie waarvan wij de assemblage in eigen huis verzorgen. Door een slimme wijze van inkopen zijn wij daarmee concurrerend en exclusief”.

Op mijn vraag of er in Rob zijn optiek bedreigingen op de loer liggen antwoord hij stellig.  “Nou, wat wij op de voet volgen is dat er zich een ontwikkeling voordoet waarbij een aantal buitenlandse fabrikanten van twee walletjes willen eten. Dat wil zeggen dat er ineens geen agent meer is maar een vertegenwoordiger van de fabrikant die rechtstreeks op de markt zit náást de dealer(s) of importeur die er al zijn. Zo’n tweesporen beleid voedt onnodige discussie en werkt prijsverschillen in de hand. Dat werkt niet. Met dergelijke constructies probeert men de krenten uit de pap te halen maar zonder de toegevoegde waarde van een showroom en voorraad zoals wij dat wel kunnen. Ik ben benieuwd hoe dat zich verder ontwikkelt”.

De ambitie van FP is ook glashelder. Doorgroeien op een gezonde basis en het leukste bedrijf te blijven waar je meubels met een glimlach koopt. “Ja zeker en daarnaast ook als “groene” onderneming te worden herkend. Want wij hebben onze zaakjes goed voor elkaar. Wij werken in ons pand met een eigen warmtesysteem en waren wij destijds in de regio een van de eersten met eigen zonnepanelen. Daarnaast gebruiken wij zo min mogelijk verpakkingen om het aandeel emballage tot een minimum te beperken. Voor de producten zelf zijn en blijven wij uiteraard afhankelijk van onze fabrikanten”.

“Apple, daar zou ik wel eens in de keuken willen kijken. Producten met een hoog dat-moet-ik-hebben gehalte tegen waanzinnige prijzen”, antwoord Rob op mijn vraag wie hij nog wel eens zou willen ontmoeten.

Voordat ik in mijn auto stap houdt Rob mij nog even staande. “Weet je”, zegt hij, “als je doet wat je belooft krijg je vanzelf een glimlach terug.”

Met een glimlach verdwijn ik weer tussen de Twentse coulissen en neem mij voor om alle dealers te adviseren eens een bezoek aan de FP showroom in te plannen. Succes verzekerd!

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.