Rutger de Jong – ARPA INDUSTRIALE

Rutger de Jong – ARPA INDUSTRIALE

De fenix herrees in Schiedam

Gezeteld in de van zijn jenever productie bekende historische stad Schiedam, voelt Rutger de Jong zich zeer op zijn gemak. “Ja hoor, al ruim 11 jaar”, aldus Rutger. “En het inmiddels meer dan bekende FENIX® plaatmateriaal” verteld hij mij niet zonder trots, “is een ontwikkeling waarbij ik samen met een team collega’s aan de wieg heb gestaan”.

Tekst Marc van Zoelen

De Jong is sinds 2013 directeur Benelux voor het Italiaanse bedrijf ARPA INDUSTRIALE en stuurt een team van gedreven professionals aan. “Een mooi vak, waarin wij de hele dag bezig zijn met mooie decors en duurzame product- en toepassingsontwikkelingen. Sinds de overname van Formica, door onze moedermaatschappij Broadview Holding, die op haar beurt weer deel uitmaakt van HAL Investments, werken we steeds nauwer samen met ons zusterbedrijf. Samen met mijn Formica collega zijn we actief aan het zoeken naar echte synergie. Ok, vraag ik door, en ben je dan de hele dag bezig op kantoor in Schiedam? “Nee joh”, haast Rutger te zeggen, “sterker nog, ik woon in het midden van het land en werk veelal vanuit huis en ben gemiddeld 1 of 2 dagen in Schiedam. De huidige technologie stelt ons in staat om minder te reizen en op afstand informatie met elkaar te delen. Echter frequent ben ik daarnaast in het buitenland te vinden want klant en fabriekscontact is essentieel. De ruim 50.000 km die ik jaarlijks wel aantikte is dus gelukkig al een tijd goed aan het afnemen”.

Voordat Rutger bij Arpa aan de slag ging was hij werkzaam bij de con-collega, Abet Laminati. Hoe zit dat?, vraag ik nieuwsgierig. “Ja dat bedenk je niet”, vervolgd Rutger. “Ik werd benaderd door iemand vanuit het bedrijf waar Arpa Industriale uiteindelijk onder valt en wilde alleen praten als ze lekkere koffie hadden, wat bevestigd werd. Je voelt je toch gestreeld als dat gebeurt, toch? Het klikte en ondanks dat ik eerst de boot nog afhield, volgde er enige tijd later een tweede gesprek. Dat deed wel wat stof opwaaien”. Waarom? Je kunt na bijna twintig jaar tocht wel van baan veranderen? vraag ik. “Natuurlijk kan dat. Maar ik ben van nature geen job-hopper en daarnaast wilde het geval dat zowel ABET als ARPA in Noord-Italië in dezelfde plaats zijn gevestigd. De ene helft van sommige families werkt dus bij de een en de andere helft bij de ander. ABET is een familiebedrijf maar ik miste de laatste tijd de echte familieconnectie wat je nodig hebt om met elkaar gecommitteerd te blijven. Nadat de commercieel directeur vertrok en nieuwe gezichten opdoken met bijzondere nieuwe zienswijzen begreep ik stap voor stap dat het tijd werd voor iets anders. Arpa en ik hadden ambitieuze plannen die mooi aansloten op elkaar, dus de nieuwe uitdaging kwam op het juiste moment voorbij”.

ARPA is geen familiebedrijf weet ik. Was dat niet wennen? vraag ik Rutger.

“Ja natuurlijk was dat even wennen. Maar ARPA was voordat het werd overgenomen door de Nederlanders ook een familiebedrijf dus die achtergrond en DNA van het bedrijf verander je niet zomaar. Maar omdat men een change manager zocht met ervaring op het gebied van plaatmateriaal, productontwikkeling en het werken met een Italiaanse fabrikant, werd ik al snel positief opgeslokt door de uitdagingen die bij ARPA lagen. Zusterbedrijf Trespa, ook onderdeel van Broadview Holding, hield zich steeds minder bezig met de interieurtak, dus was het van de moeder een slimme zet om ARPA met mij voornamelijk opererend in de Benelux daarop te zetten”.

De in Kockengen geboren en getogen de Jong groeit op in een gezin waar aanpakken, hard werken en relaties gezien worden als een basis voor succes zijn. “Ja hoor, daar werd bij ons niet moeilijk over gedaan. Als je wat wilt moet je hard werken.

Na een economie en internationale marketing opleiding gaat Rutger voor een korte tijd aan de slag in de papierindustrie en komt er snel achter dat dat zijn branche niet is. “Ja, dat was nog wel wat toen ik thuis aankondigde dat ik bij een kunststoffen producent ging

werken. Mijn vader werkte na uit de marine gekomen te zijn al zijn hele leven in de houtbranche bij RET Jongeneel. Haha. Mijn vader vroeg mij meteen wat er mis was gegaan in de opvoeding. Uiteindelijk respecteerden zij natuurlijk mijn keuze”.

En Rutger, hoe ziet het thuisfront er uit in huize De Jong? “Ik ben getrouwd en wij hebben 3 kinderen. We wonen in Bilthoven en dat is lekker centraal. Thuis werken is wel een issue, daar ik werk niet echt als werk zie maar bijna als een soort hobby dus vergeet ik de tijd nog wel eens. Dan wordt er uiteindelijk toch door het thuisfront ingegrepen en zo de privé-werk balans weer enigszins hersteld.

En is er naast al dat werk nog tijd voor ontspanning, vraag ik bezorgd? “Zeker! Ik ben best wel een Bourgondiër en ben graag in het gezelschap van mensen. Daaromheen creëer ik dan uiteraard graag iets gezelligs en lekkers”. Ja dat snap ik, vervolg ik, maar ik doelde ook op jouw sportieve bijdrage aan onze maatschappij. “Aha, ja natuurlijk draag ik daar aan bij. Ik stap zomers graag op de racefiets en ’s winters op de mountainbike. Ik voetbal in principe elke vrijdagavond, ik golf en ben graag in de bergen om te toppen te beklimmen en te skiën”. Oké! Dat is hele mond vol. We spreken direct af om binnenkort een rondje te golfen. “Inderdaad, je kunt wel stellen dat ik een druk baasje ben. Ik heb wat veranderingen meegemaakt en die hebben mij steeds weer positief gevoed”. Kun je daar een voorbeeld van geven?, vraag ik. “Jazeker. Met de overstap van ABET naar ARPA moest ik van productie-georiënteerd werken overstappen naar een concept van vraag-georiënteerd werken en van een familiebedrijf aanpak naar een op feiten, cijfers en best-of-class expertise gebaseerde aanpak. Dat is wel even andere koek. Maar daar bijt ik mij dan in vast en maak het mij eigen. Heerlijk”. In onze internationale organisatie denkt men breed. Dus continue aanpassing aan de veranderende wereld en markten in combinatie met in-huis ontwikkelde productinnovatie zijn de basis ingrediënten voor een mooie toekomst. We combineren in deze Italiaanse design passie en Noord Europese directheid”.

En waar staat ARPA vandaag de dag? “Heel simpel”, vervolgt Rutger, “ons doel is om top 3 speler te zijn en blijven en bij ontwerpers, architecten en fabrikanten boven op de stapel te liggen. Het gaat ons goed af. We worden daarbij goed geholpen door een aantal van onze unieke producten zoals FENIX, Getacore en Homapal. Met onze Bloom lignine kern technologie bieden we de beste groene duurzame HPL en zelfs FENIX platen die je maar kunt wensen. Italiaans design, kwaliteit, duurzaamheid en een lange levensduur gebundeld in 1 product, wat wil je nog meer?”

Wat voegt de VIP voor jou toe? “Ik ben een groot voorstander van verbinden en samenwerken. En dat doet de VIP. We leren elkaar steeds beter kennen en dat opent ook de weg naar meer contacten. Ik geloof in gezond delen in plaats van zaken alleen voor jezelf houden. Op termijn betaald zich dat altijd terug”.

“Op mijn wensenlijstje staan 3 mensen die ik graag eens zou ontmoeten. David Goggins (Amerikaans Navy Seals en duurtijdloper), Peter Wennink en Martin van den Brink van ASML. En alle VIP leden uiteraard!”

Met een goed gevoel en geladen met de energie van Rutger, verlaat ik het etablissement in de Lage Vuursche alwaar wij dit plezierige interview afnamen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.