02 mei Sjaak Lambalk – Voortman Kantoormeubelen BV
Sjaak Lambalk – Voortman Kantoormeubelen BV
No nonsense uit Purmerend
Noord-Hollandser wordt het niet. Vanwege een zwaar ongeval op de A10 sla ik af naar de N247 die mij via Volendam naar Purmerend voert voor het interview met Sjaak Lambalk. Sjaak vormt daar samen met broer Frank de directie van Voortman Kantoormeubelen BV.
Tekst Marc van Zoelen
Sjaak (“mijn leeftijd is niet van belang”) is getrouwd en vader van twee kinderen. Sinds een klein half jaar ook opa. Sjaak is met zijn vrouw onlangs verhuisd van Purmerend naar Zuidoostbeemster. “Met droog weer kom ik op de fiets, want zo ver is het niet”, aldus de sportieve Noord-Hollander. Geboren in en getogen onder de rook van Amsterdam groeit hij als oudste zoon op in een gezin met 5 kinderen. Broer Frank, die we later nog tegenkomen, is de jongste. Na zijn middelbare school begint Sjaak een studie geschiedenis aan de Universiteit Van Amsterdam. “Geschiedenis?”, vraag ik enigszins verwonderd. “Ja, geschiedenis”, meldt Sjaak. “Geschiedenis heeft mij altijd geboeid en nog steeds. Het checken en verder onderzoeken van vermelde feiten. Daar kan ik mij echt in verliezen. Trouwens, daar waar ik opgegroeid ben lijkt de tijd in sommige plaatsen wel te hebben stilgestaan. Als je daar doorheen fietst vóel je de geschiedenis ademen”.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Sjaak in zijn vrije tijd graag de geschiedenis induikt. “Dat is voor mijn omgeving nog wel eens hinderlijk. Ik weet het namelijk vaak beter dan menig gids, haha”. Verder is Sjaak gecharmeerd van de Engelse taal, waarin woorden meestal beter uitleggen wat er wordt bedoeld dan in het Nederlands. “Al moet je daar wel mee uitkijken. Je moet die taal flink onder de knie hebben om ook de daadwerkelijk betekenis van de uitdrukkingen te begrijpen”. Qua Engels komt Sjaak verder wel aan zijn trekken met de Engelse humor. “O ja, heerlijk die Engelse grappen en vaak een beetje sarcastische humor. Ook voor Tommy Cooper kun je mij wakker maken”.
Terug naar de geschiedenis waarvoor ik ben gekomen en Sjaak steekt direct van wal. “Voortman is in 1967 opgericht in Monnikendam. Als fabrikant van stalen vakkenkasten voor werkplaatsen. In 1989 verhuist het staal productiebedrijf naar de huidige locatie in Purmerend”, vervolgt Sjaak. “De productie bestond toen voornamelijk uit stalen kantoorkasten en bureaus die in die tijd zeer gewild waren. Men produceerde ook voor anderen. Overtoom en Kembo bijvoorbeeld. Voortman kon zich toen al onderscheiden door korte, maar bovenal betrouwbare levertijden te hanteren. Mijn broer Frank werkte al bij Voortman sinds het midden van de jaren ’80 en op een gegeven moment vroeg hij of het ook niet iets voor mij zou zijn. Ze zochten iemand met cijferkennis. En dat leek mij wel wat”. In 1989 komt Sjaak in dienst bij Voortman en in 2001 neemt hij samen met Frank, de “tent” over. Na de overname werd het vizier uitsluitend gericht op de ontwikkeling van bureau- en opbergmeubelen onder eigen merknaam.
We zitten in Sjaak zijn kantoor aan de achterzijde van het imposante fabrieksgebouw. “Ik houd mij voornamelijk bezig met de productie, de administratieve processen en de logistiek. Onze dealers komen aan de voorzijde, al dan niet, met hun klanten en architecten binnen en worden daar ontvangen in de showroom”. Ik ervaar zelf dat je vanuit de showroom een perfect uitzicht op de productiehal hebt. “Ja”, aldus Sjaak, “onze showroom heeft een aantal belangrijke aspecten waarmee onze dealers hun voordeel kunnen doen. Wij laten daar onze expertise zien op het gebied van staalverwerking tot verschillende werkplek –, vergader -en opbergoplossingen én je krijgt de kans om het maakproces van dichtbij met je klant te ervaren in de fabriek! Nederlands fabricaat mijnheer”.
Het in de loop van de jaren groter geworden bedrijfspand, waar met zo’n 35 medewerkers dagelijks wordt gewerkt aan de innovatieve ontwikkeling, productie en levering van kantoormeubilair, is een goed voorbeeld van een solide Nederlands productiebedrijf. Sjaak pakt de draad verder op. “Mijn motto is dat je elke dag opnieuw kunt beginnen. Dat klinkt eenvoudig maar probeer het maar eens. Wat ik bedoel is dat je altijd open moet staan voor andere invalshoeken. Dat wat je gisteren deed, kan vandaag misschien wel beter”.
“Zoals gezegd, leveren wij uitsluitend via dealers en bedienen daarmee hoofdzakelijk het midden en kleinbedrijf. De succesvolle samenwerking met dealers scharniert rond het gegeven dat beide vooral moeten doen waar ze goed in zijn. De dealer als deskundige en betrouwbare adviseur en leverancier van het project. Voortman als moderne, schone, industriële producent.
Ook op duurzaamheid en circulariteit ligt bij Voortman de focus. Het bedrijfspand is bedekt met een enorme batterij zonnepanelen die, in de bijna 4 jaar dat deze nu operationeel zijn, inmiddels bijna 12.000 ton CO2 hebben bespaard. “Dat staat gelijk aan ruim 34.000 aangeplante bomen. Daarnaast bieden wij duurzame, en in toenemende mate refurbished producten en ben ik zelf actief betrokken in onze branche bij de normeringen om tot een circulaire richtlijn te komen op het gebied van kantoormeubilair. Het doel is om afval te voorkomen door zoveel mogelijk te hergebruiken. Ook hierbij gaat het, net als bij maatschappelijk betrokken ondernemen, om doen, niet om beloven. Het zijn de acties die bepalen”, aldus Sjaak.
De Voortman product portfolio omvat een compleet programma van werkplek – en opberg oplossingen. “Alle producten staan bij ons voor kwaliteit waarin alle facetten van onze bedrijfsvoering zijn terug te vinden. Neem onze Credenza kasten. Dat laat ons vakmanschap in staalverwerking en zetwerk goed zien. Die serie speelt ook prima in op het vaak wat meer huiselijke aspect dat men wil laten terugkomen in de hedendaagse kantoorinrichtingen. Wij benaderen de zaken met een realistische blik. Noem het maar no-nonsense, want daar staan we voor. Frank en ik vullen elkaar daar heel goed in aan. Met ieder zijn taak bepalen we een belangrijk deel van ons verdienvermogen. Dat doen we door als bedrijf dingen vooral zelf te doen en andere dingen juist te laten doen. Wij zetten dat nog graag lange tijd voort, ondanks dat het product meer en meer als een commodity wordt gezien. Dát getuigt van enige kortzichtigheid in mijn ogen”.
We besluiten ons gesprek met de vraag wie Sjaak nog wel eens zou willen ontmoeten. Hij hoeft daar geen seconde over na te denken. “Mijn vader”, geeft hij resoluut aan. ”Die praat ik dan graag goed bij over Voortman en stel ik met trots mijn kinderen aan voor. Hij overleed al jong en heeft onze kinderen nooit ontmoet, vandaar”.
Wat een mooie wens om mee te besluiten. Daar heb ik niets meer aan toe te voegen.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.